Wortel

Bibimbap  3p

  • 300g rundgehakt
  • 125g taugé

  • 250 g champignons gesneden

  • 200g babyspinazie

  • 4/5 wortels geraspt

  • 1 teen knoflook

  • sesamolie

  • sojasaus (kikkoman)

  • Thaise chilipasta

  • 200g rijst

Rijst koken volgens verpakking of doe zoals ik hem altijd kook. 1 kop of schep rijst met 2 koppen, scheppen water. Kook de rijst totdat het water bijna verdampt is. Deksel op de pan en het vuur uit, laten rusten niet meer open maken.  Verhit in een koekenpan sesamolie bak de wortel. In een andere pan verhit sesamolie champignons en taugé bakken.  Afblussen met een scheut sojasaus. Gehakt bakken in sesamolie, blus af met een scheut sojasaus. Tot slot spinazie in sesamolie met knoflook roerbakken. Schep rijst in een kom of diep bord, verdeel de wortels, champignons, spinazie en gehakt over de kommen. Geef een lik Thaise chilipasta op de rand van de kom  of bord erbij.

Eet smakelijk

Wortel kipburger  4st

  • 200 g wortelen geraspt
  • 200g kippengehakt

  • 2 eetl amandelmeel

  • 1 eetl Ras El Hanout

De geraspte wortel in een ovenschaal leggen. Giet flink wat olijfolie over en zet 10/15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot ze halfgaar zijn. Doe alle ingrediënten in een kom, kneed met de hand tot 1 geheel. Maak er burgers van en bak ze op matig vuur ongeveer 6 min aan elke kant. Of je kan ze ook kort bakken en nagaren in de oven.

Eet smakelijk Puur Pascale 2

Wortelpuree met amandelen 2p

  • 300 gr wortelen
  • 50 g amandelen eventueel 1 nacht geweekt of  amandelmeel

  • limoen

Kook de wortels gaar. Mix de amandelen tot grof meel voeg de gare wortels, flinke scheut olijfolie, limoensap, peper en zout toe. Mix tot een dikke puree, zorg wel dat er nog structuur over blijft. Geef er een stukje vis of garnaal erbij. Tot af met een scheut olijfolie.

Eet smakelijk  Puur Pascale

Wortelsalade met yoghurt 4p 

  • 1 kg wortels
  • 3 eetl olijfolie

  • 1,5 eetl appelazijn

  • 1 theel honing

  • 1 teen knoflook fijngehakt

  • 1/8 theel kaneel

  • 120g Griekse of Turkse yoghurt

  • 60g crème fraîche

  • dille grof gehakt

  •  koriander grofgesneden

  • peper en zout

Wortels in 8-10 min beetgaar stomen/koken. Klop olijfolie, azijn, honing, knoflook, kaneel, peper en zout. Voeg de gare wortels toe, serveer ze daarna met los geklopte yoghurt, crème fraîche en zout op een schaal.

Eet smakelijk Ottolenghi

Wortel met bietencurry 2p

  • 400 g wortelen
  • 200 g bieten

  • 2 tomaten

  • Thaise rode currypasta (toko)

Snijd de biet in blokjes en stoof ze gaar in olijfolie of water als je ze zacht wil hebben. Wortels beetgaar koken, verwijder bij de tomaten het vruchtvlees. Snijd ze klein en stoof ze in olijfolie tot een dikke saus. Voeg een paar eetlepels currypasta toe en de bieten. Laat even koken zodat de smaken goed mengen. Serveer de wortels met de curry.

tip. De Thais curry pasta kan heet zijn, dus voeg toe naar wens.

Eet smakelijk Puur Pascale