Voorraad

In het najaar maak ik voorraad voor de winter. Drogen van kruiden en specerijen verwerken tot olie  en kruiden zout. Inmaken van groente en vruchten.

Chili Flakes

  • Pepers heel en gaaf
  • Bakpapier of snackpapier

  • schone pot

Bij dit werkje trek ik handschoenen aan, je wil de sappen van de pepers niet op je handen krijgen.Pepers controleren of ze niet beschadigd zijn, wassen en goed drogen. Halveer de pepers maar laat het kroontje er nog aanzitten. Bekleed roosters, bakplaten met bakpapier of snackpapier (deze neemt meer vocht op). Verdeel hierover de pepers naast elkaar niet op elkaar. Oven op 70 graden zetten en 2 a 3 uur drogen. Controleer of ze knisperend droog zijn.

Mooie grote exemplaren gebruik ik voor de olie. Zie recept hiernaast.

Handschoenen aan pas op als je ze gaat versnipperen, de lucht is ook heet.

Succes

Drogen van kruiden en tomaten in de oven.

Kruiden wassen en goed drogen, op rooster leggen in een aantal uren in de oven 80-100 graden drogen.

Tomaten in vieren snijden, pitjes en sap verwijderen, op een bakblik leggen. Olijfolie en tijm / rozemarijn verdelen over de tomaten. In de oven 150 graden 50 minuten drogen.

Reine Claude vertes Chutney

  • 1 kilo pruimen ontpit
  • 2 uien gesnipperd

  • 10 dadels vers in stukjes

  • 3 tenen knoflook geraspt

  • 1 groene peper (zonder zaad) fijn gesneden

  • 2/3 cm verse gember geraspt

  • 1 el mosterdzaad

  • scheut appelazijn

  • 1/2 tl 5 spice kruid

  • 1/2 tl kaneel

  • suiker of honing voor de smaak

In een pan met dikke bodem alle ingrediënten behalve de suiker en azijn deze voeg je pas op het eind toe naar smaak. Verhit de massa en blijf roeren tot dat de pruimen beginnen te kneuzen en pruttelen. Zat het vuur laag en laat het een half uurtje pruttelen, roer af en toe om. En let op dat het niet aanbrandt. Zorg dat je gesteriliseerde potjes heb klaar staan. Proef naar een half uur voeg suiker/honing en azijn toe, laat nog een kwartiertje zachtjes pruttelen. Schep de pruimenchutney in de schone potjes, draai de deksel erop en laat onderste boven afkoelen.

Haal telkens met een schone lepel de benodigde hoeveelheid eruit. Als je schoon werkt kun je de chutney lang bewaren. Zelf even kijken, ruiken en proeven als je twijfelt.


Peperolie

  • gedroogde pepers zie recept links.
  • Olijfolie die je lekker vind en die je gebruikt voor koude gerechten. ik gebruik Extra Vergine olijfolie van Mandolio of Extra Virgin Olive Oil van Ravida of Italy.

  • Voor warme gerechten gebruik ik Koolzaadolie of rijstolie.

Zo maak ik mijn potten steriel. Zorg dat de potten en deksels schoon zijn. Zet de potten en deksels in een ruime pan en giet kokend water overheen. Let op alles moet onderstaan. Breng opnieuw aan de kook, 15 minuten koken. Haal met een tang de potten eruit en laat ze op hun kop op een schone theedoek drogen. Ze zijn nu klaar voor gebruik.

Verwarm de olie in een pan maar niet laten koken.Doe de mooie gedroogde pepers in een pot zoveel als je zelf wil. Giet daarover de verwarmde olie en draai de deksel erop. Zet de pot weg op een donkere koele plek, wacht 1 a 2 weken. Hierna is je peperolie klaar voor gebruik. Giet de olie over in een mooie fles met schenktuit.

Eet lekker

Kruidenboter maken.

  • Roomboter ongezout
  • Kruiden vers naar eigen smaak, peterselie, bieslook, lavas, oregano, marjolein, tijm etc

  • Eetbare bloemen

  • Munt

  • Knoflook

  • Sjalotjes ingekookt in port of rode wijn.

  • zout en peper.

Op het voorblad zie je verschillende boters staan. Voor alle boters roer je de roomboter zacht en voeg je handvol kruiden of bloemen aan toe samen met knoflook geraspt en zout of niet als je zonder knoflook wil. Goed mengen stuk plasticfolie op een bamboematje leggen, in een worst de boter erop scheppen. Plastic met matje erom heen slaan, rollen tot een stevig worstje. Opnieuw verpakken in een schoon stukje folie, in de vriezer als voorraad of direct gebruiken.

Beurre rouge, sjalotjes klein snipperen samen met de port 1 uurtje zachtjes laten trekken. Uitlekken en de rood gekleurde sjalotjes door de boter roeren. En verder werken zoals hier boven beschreven.

Succes

Zoetzure Courgette

  • 2,5 kg courgette in blokjes
  •  1 kopje uienringen

  • 1/2 kopje zout

  • 1 kopje suiker

  • 1 theelepel chiliflakes 

  • 1 kopje dille witte wijnazijn

  • 1 kopje rijstazijn

  • 2 kopjes water

  • 4 theelepels curry(madras)

Dag 1: Meng de courgette en ui met 1/2 kopje zout en laat het trekken

Dag 2: Kook de bouillon van de azijn, water, suiker, curry, chiliiflakes

Spoel de courgette in water daarna kort mee koken in de bouillon en giet daarna in de glazen of potten. Deksel erop en op de kop laten afkoelen.

Eet lekker


Gedroogde knoflooktenen.

  • knoflooktenen van een hele bol, de grote dikste tenen gebruik ik.
  • 250 ml olijfolie.

  • snackpapier Melita Toppits

Bereiden, Verwarm de oven op 100 graden, pel de tenen. Verwarm de olijfolie samen met de tenen in een pannetje op zacht/laag vuur. Op een gegeven moment gaat de olie borrelen. Zet het vuur lager en fruit hierin de tenen totdat ze goudbruin zijn. Ongeveer 5 tot 10 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg snackpapier op een rooster verspreid de tenen hierop. Schuif in de oven en laat de tenen drogen. Dit duurt een aantal uren. Bij mij ongeveer na 3 a 4 uur, draai de tenen om het uur om. Zodat ze aan alle kanten drogen, ze zijn goed als ze hard zijn en niet meer in kunt knijpen. Haal de gene die klaar zijn uit de oven en laat afkoelen.

Bewaar de gedroogde tenen in een pot. Voor gebruik hoef je alleen maar de gedroogde knoflook over je gerecht te raspen.

Om Sal de Ajo te maken rasp je de tenen en meng je het met fijn of grof zout. De gebruikte olie laat je afkoelen en bewaar deze in een afgesloten steriele fles.

Succes

Uit Bijzonder Spaans.

Chili Jam  je kan op kleur maken, let wel op de oranje bolpepers links op de foto zijn heel heet. Ik laat de zaden erin zitten, wil je minder heet haal de zaden eruit. Tip draag handschoenen.

INGREDIËNTEN

  • 8 rode pepers grote
  • 4 cherrytomaatjes
  • 1 bol knoflook schoongemaakt
  • 3 duimen gember
  • 2 blaadjes kaffir  limoen
  • 4 limoenen rasp
  • 2½ kop bruine suiker (koffiekopje)
  • ½ kop water
  • ½ kop rijstazijn
  • 3 el vissaus
  • 1 el sojasaus

INSTRUCTIES

Pak de keukenmachine maar uit de kast.  Doe de pepers, knoflook, tomaten ,gember, blaadjes kaffir limoen en rasp van de limoenen in de keukenmachine en laat hem net zo lang draaien tot alles is gepureerd.       Zet vervolgens een pan met dikke bodem op het vuur en voeg de inhoud van de keukenmachine hier aan toe. Voeg vervolgens de bruine suiker, water, rijstazijn, vissaus en sojasaus toe. Laat de hele boel
flink inkoken tot je grote bellen op de jam ziet. En gelei achtig is geworden. Giet het daarna over in gesteriliseerde potten.

Eet smakelijk

https://www.dewijksemoestuin.nl