Tuinmelde

Is een zeer oude groente uit de ganzevoetfamilie. Is een zomerse vervanger voor spinazie en word ook zo bereid. We hebben de kleuren rood-paars en geelgroen. De melde ontdoen van stelen en bloemen, wassen en in ruim water 1 uur wegzetten, zodat de bitterstoffen eruit onttrokken worden.

2 kleuren tuinmelde worst en tomaat. 4pers

  • 2 a 3 braadworsten kip/varken
  • 300 gr schelppasta

  • olijfolie

  • 600 gr tuinmelde

  • 1 a 2 tenen knoflook

  • 2 tomaten

Haal het vel van de braadworsten en snij het in kleine stukken. Bak het vlees rul in een droge koekenpan. kook de pasta gaar. Verhit de olie en roerbak de tuinmelde hierin, pers de knoflook uit boven de tuinmelde en breng het op smaak met peper en zout. Snijd de tomaten in kleine blokjes, roer de pasta en worst door de tuinmelde en voeg de tomatenblokjes toe.

Eet smakelijk


Tuinmelde tomaat pesto 2 pers

  • 150gr pasta
  • 500 gr tuinmelde

  • handvol bascilicum

  • pijnboompitten

  • 1 teen knoflook

  • 1 a 2 eetl parmasaanse kaas

  • olijfolie flinke scheut

  • 1 tomaat in blokjes gesneden

Pasta koken, pesto maken van de bascilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie en kaas. Deze met staafmixer tot pesto draaien. In wok de tuinmelde roerbakken pasta toevoegen en de pesto. op smaak brengen met peper en zout.

Eet smakelijk.


Recept uit 1933 van de zusters van de Heilige Franciscus

  • hoeveelheid melde als men wil
  • 50 gr roomboter

  • 2 eigeel

  • nootmuskaat

  • sterke bouillon /scheut fond.

De melde van stelen en bloemen ontdaan , wassen en droog schudden. Daarna fijn snijden en bereiden als spinazie. Kook de melde in licht gezouten water 8-10 min. Druk het vocht uit de melde. 50 gram boter smelten en de 2 ei geel schuimig erdoor kloppen niet koken. Nootmuskaat naar smaak en melde toevoegen. Op smaak brengen met scheut fond/bouillon. Lekker met ham, rollases of gebraden kalfsvlees.

Eet smakelijk