Spinazie

Griekse spinazietaart met feta en dille

Voor 4 personen, 20-25 bereidingstijd, 30 min in de oven en 10 min afkoelen:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 600-700 g verse spinazie
  • 3 eieren
  • 250 g feta, verkruimeld
  • 1 klein handje dille, fijngehakt, plus extra
  • 1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
  • 50 g boter, gesmolten
  • maanzaad, om mee te bestrooien

EXTRA: niet te diepe ronde bakvorm (Ø 24 cm), ingevet

Bereiden

1. Verwarm de oven tot 200 °C. Verhit de olijfolie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1 tot 2 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat goed uitlekken in een vergiet. 2. Klop in een grote kom de eieren met de feta en dille los. Voeg zout en flink wat peper toe. Meng de spinazie door het feta-eimengsel.3. Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met boter en leg ze op elkaar en overlappend in de bakvorm, laat de randen hierbij overhangen.4. Schep het spinaziemengsel op het deeg in de vorm. Vouw de overhangende
deegrand terug over de vulling.5.Bestrijk de rest van de vellen deeg met boter en leg ze op elkaar
en weer steeds overlappend op de vulling - knip overtollig deeg bij
de rand eventueel een beetje bij en stop de zijkanten rommelig in.6. Bestrijk de bovenkant met boter en bestrooi met een beetje maanzaad. Snijd de bovenkant van het deeg alvast in punten (zo is de taart straks gemakkelijk aan te snijden).7. Bak de taart in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin. Laat hem voor het aansnijden 5 tot 10 minuten staan. Garneer met dille.

Tip; Vooral lekker in spanakopita is wat grovere spinazie. Snijd dikke stelen dan wel eerst in stukjes. Of neem snijbiet in plaats van spinazie.

Dit recept komt uit het boek 'Elle Eten Hitparade' van Tal Maes

Spinaziesalade met zalm

Voor 2 personen.

  • 100 g quinoa
  • 50 ml kokosmelk
  • rasp en sap van 2 limoenen
  • 2 el sesamolie, plus extra
  • 1 cm gemberwortel, geschild, fijngehakt
  • 4 el sesamzaad
  • 3 el cashewnoten, grof gehakt
  • 300 g verse spinazie
  • 50 g lamsoor of zeekraal
  • ½ sjalot, fijngehakt
  • 1 blikje zalm (a 170 g), uitgelekt (130 g)
  • 3 el geraspt kokos
  • ½ granaatappel, pitten uitgehaald
  • ½ bosje koriander, alleen de blaadjes
  • zout en peper
  • Bereiden

1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart en laat
afkoelen.2. Meng voor de dressing de kokosmelk, het limoenrasp en -sap, de sesamolie en gember in een kommetje. Zet apart.3. Rooster het sesamzaad en de cashewnoten kort in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren. Laat afkoelen.4. Doe de spinazie en lamsoor of zeekraal in een grote slakom, meng de sjalot en zalm erdoor, voeg de quinoa toe en schenk de dressing erover. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.5. Strooi het sesamzaad en de cashewnoten samen met het kokos en de granaatappelpitten over de spinaziesalade. Serveer het geheel met de korianderblaadjes en eventueel extra sesamolie. 

Eet lekker 

Spinazienestjes met mozzarella

2 personen voor 4 nestjes

  • 400 gr verse spinazie
  • 1 bolletje mozzarella

  • handvol pijnboompitten

  • kurkama of zoete paprika voor de afwerking.

Bereiden

Stoof de spinazie in wat olijfolie tot ze helemaal geslonken is. Kruid met peper en zout. Zet de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Snijd intussen de mozzarella in stukjes. Neem een grote vork en draai er spinazie op zoals je met spaghetti zou doen, werk de vorm een beetje bij duw een holte in het midden. Verdeel de mozzarella erover en strooi wat kurkuma en pijnboompitten over. Zet een 10 tal minuten in de oven op 180 C of tot de mozzarella helemaal gesmolten is. 

Dit recept komt uit Puur Pascale 2.

Eet lekker

Spinaziecurry met paneer

Paneer is een kaas gemaakt van koemelk, die niet smelt. Het is
rijk aan eiwitten en bevat geen dierlijke stremsels (dus ook heel geschikt voor vegetariërs). Paneer is laag in vet en zout en de smaak zelf is heel neutraal.

  • 1 stuk paneer
  • 1 verse rode peper  gehakt
  • 1 el komijnzaad
  • 5g garam masala
  • spinazie handvol 1-2
  • 2 tomaten fijn gehakt
  • 125g crème fraîche  
  • 200g basmatirijst
  • 1 rode ui in halve ringen
  • olijfolie, azijn, peper/zout

Rijst koken volgens uitleg in 10-12 min beetgaar. Neem van het vuur en laat afgedekt ca. 5 min rusten. Snijd paneer in blokjes, in koekenpan of wok bakken rondom goudbruin. Houd apart, in dezelfde pan uien bakken in olijfolie zacht en lichtbruin. Voeg komijnzaad, garam masala toe roerbak 1 min. Voeg helft van de tomaat toe en bak 2 min mee. Hand voor hand de spinazie mee roerbakken. Doe 150ml water en de helft van de gebakken groente in een hoge kom en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg de spinaziesaus met de crème fraîche en de paneer toe aan de pan. Naar smaak peper en zout toevoegen. Maak de salsa door de gehakte peper en tomaat te mengen met 1-2el azijn snuf zout. Verdeel rijst en curry over de borden en top met de chilitomatensalsa.

Eet smakelijk



Gnocchi pasta met Spinazie.

2 personen.

  • 150 gr droge gnocchi pasta
  • 500 gr naar keuze paddenstoelen

  • 2 sjalotjes fijngesneden

  • 2 a 3 teentjes knoflook geraspt.

  • 4 flinke handen spinazie

  • scheut olijfolie

  • peper en zout naar keuze.

Pasta koken tot die aldente is, in een wok-pan de sjalotjes, knoflook, en paddenstoelen roerbakken in een scheut olijfolie. Wanneer de pasta aldente is afgieten , samen met de spinazie omscheppen in de wok-pan. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Eet lekker



Spinazie knoedels

Stoombak met gaatjes , vel bakpapier

  • 3 a 4 handen spinazie
  • 3 uien klein gesneden

  • 100 gr boter

  • 10-12 broodjes van de vorige dag, of 1 groot oerbrood wit ongesneden.

  • 5 eieren

  • 250 ml melk

  • 1 bosje peterselie

  • peper en zout

  • nootmuskaat vers geraspt

Spinazie klein snijden maar niet fijn, uien licht fruiten in de boter (room). Broodjes of brood in kleine stukjes/blokjes snijden. De eieren, melk, spinazie en kruiden door elkaar mengen. Kort roeren zodat de knoedels in vorm en luchtig blijven. Bakpapier in de stoombak leggen en knoedelmengsel hierop leggen. Samen met het bakpapier een rol maken, dan bakpapier weg knippen. Alleen onder de knoedelrol mag papier liggen. De knoedel garen in 25 minuten op stomen 95 graden, daarna laten afkoelen. In plakken snijden en even aan alle beide kanten bakken in boter.

Eet lekker

https://www.dewijksemoestuin.nl