Courgettes 

Je kan ze bakken grillen wokken frituren vullen. Zoveel mogelijkheden kijk ook op de receptensite van Albert Hein Courgettes Carbonara, gegrilde courgettesalade met rozemarijnolie en gorgonzola. En met die handige groentespiraalsnijder kan je je eigen courgettespaghetti met kalkoensaltimbocca.

Gevulde verschillende courgettes met kippengehakt en geitenkaas. ingrediënten:

  • kippengehakt 300 gr
  • geitenkaas

  • verse kruiden bieslook, peterselie, lavas, tijm of wat jij lekker vind.

  • verschillende courgettes gehalveerd en zaden eruit.

  • zout of kruidenzout

Oven voor verwarmen 200 graden, de courgettes op een bakplaat leggen. Gehakt mengen met de verse kruiden. Courgettes vullen met gehakt en of geitenkaas. Op de geitenkaas verse kruiden en of kruidenzout doen.

Plaats bakplaat middenstand in de oven en bak het gerecht 30 minuten of wanneer het gaar en bruingekleurd is.

Eet lekker

Plaattaart courgette met blauwe kaas

  • Ingrediënten

  • 1 of 2 courgettes

  • 3 eieren

  • 2 uien

  • 2 eetlepel boter

  • 150/200  gram zachte blauwe kaas of schapenkaas.

  • peper & zout

  • rol bladerdeeg  of plakjes

Verwarm de oven voor
op 225 graden. Snij de uien in ringen en bak deze glazig in de boter. Snijd  de courgettes in plakken van halve a
1 cm. Breek de 3 eieren in
een schaal waar je je staafmixer in kunt zetten. Doe daar de blauwe kaas of
schapenkaas bij en zet nu de mixer erop. Het moet 1 romige massa worden. Voeg hierbij een flinke boel peper en een beetje zout. Doe bakpapier of vet
een lage ronde platte ovenschaal in en doe er het bladerdeeg in. Prik een beetje gaatjes in de bodem, niet helemaal door. Vul het bladerdeeg
met de uien, zorg dat ze over de hele bodem liggen. Schenk de helft van
je eimengsel met de kaas op de ui. Leg nu de courgettes als dakpannetjes over elkaar in de schaal. Stort het overige
mengsel van eigeel en kaas over de courgette. Smeer goed uit. Schuif je schaal dan voor 25 minuten in de oven. Controleer daarna of je bladerdeeg genoeg bruin is geworden. Verleng anders de baktijd.

Eet smakelijk

Courgette met gerookte zalm, sojasaus en kappertjes

  • 2 Courgettes
  • 250 gr gerookte zalm

  • 1 vleestomaat

  • 3 eetlepels kappertjes

  • sojasaus

Snijd tomaat in flinterdunne plakken. Snijd de courgettes in dunne plakken met een dunschiller/kaasmes of mandoline. Giet in een ovenschaal olijfolie leg hierop enkele plakken courgettes, daar bovenop een paar plakjes zalm lepel er wat kappertjes op. Nieuwe laag courgettes, zalm, tomaat, kappertjes en eindig met courgettes. Giet een flinke scheut olijfolie en sojasaus en kruid met zwarte peper. Zet de schaal ongeveer 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven 180-200 graden. Overgiet na 10 minuten het geheel met de saus die langs de zijkant vrijkomt. Giet vlak voor het serveren nog wat saus over.

Eet lekker

Puur Pascale 2

Gefrituurde courgettebloem.

De mannetjesbloemen zijn hier geschikt voor zij geven geen courgettes. Je kunt de bloemen
opvullen, maar dat vind persoonlijk een hele klus. De bloemen zijn erg kwetsbaar en scheuren snel, dus ik geef de voorkeur om ze door een licht beslagje te halen en dan te frituren. Heerlijk bij het aperitief! Zorg er wel voor dat je echt koud water gebruikt. Hoe kouder hoe beter, omdat het contrast tussen het ijskoude beslag en de hete olie zorgt voor een extra krokante korst.

  • courgettebloemen mannetje
  • rijstbloem

  • peper en zout

  • ijskoud water en ijsblokjes

  • neutrale olie die goed tegen verhitting kan (arachideolie of rijstolie)

Zorg er voor dat het water heel koud is en dat je het nog kouder maakt met ijsblokjes. Maak de bloemen schoon door de stamper te verwijderen. Dit gaat het beste met een schaar.
Maak het beslag met de bloem en het ijswater. De verhouding is ongeveer 1:1. Dus 100 gr bloem met 100 ml water. De hoeveelheid die je nodig hebt hangt uiteraard af van de hoeveelheid die je wilt gaan maken. Je kunt uiteraard snel even wat bijmaken als je te weinig blijkt te hebben. Kruid het beslag goed met peper en zout. Doe een flinke laag olie in een wok of hapjespan en laat deze echt heel heet worden. Er moet genoeg olie in zitten, omdat we gaan frituren. Haal de bloemen kort door het beslag. Frituur ze nu net zo lang totdat het deeg luchtig begint te worden en iets bruin begint te kleuren. Laat even uitlekken op een stuk keukenpapier. Mocht je nu beslag over hebben? Schaaf dan met een kaasschaaf of mandoline dunne
schijfjes courgette en haal die ook door het beslag. Frituur ze op dezelfde manier.

Omelet met courgette en rode biet

  • 4 eieren ( 2 per persoon)
  • 1 gekookte biet
  • 1 courgette
  • 2 knoflook teentjes

  • verse kruiden peterselie, bieslook..

Kies schaaltjes die in de oven kunnen of een grote schaal, bedek deze met bakpapier. Hak de knoflook fijn en kluts ze onder de eieren, samen met een flinke scheut olijfolie of sesamolie. Kruid met zout en peper. Giet het mengsel in de schaaltjes. Snijd de biet in blokjes en de courgette met een dunschiller of mandoline in dunne plakken. Neem een aantal courgetteplakjes samen , krul ze willekeurig en zet ze rechtop in het eimengsel. Voeg er hier en daar nog wat extra plakjes toe, tot alles mooi vol zit. Stop de bietenblokjes tussen de plakjes. Giet er wat olijfolie of sesamolie over en zet de schaaltjes in een voorverwarmde oven op 180/200 graden.Check na 25 minuten of het ei gestold is. Anders even wat langer in de oven laten.

Eet lekker

Puur Pascale 2

Franse courgettesoep

  • 3 grote courgettes
  • 1 ui gesnipperd

  • 1 teen knoflook klein gesneden

  • 1 middelgrote aardappel in stukken

  •  1 prei in ringen

  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden

  • 1 tot 1,5 liter bouillon
    kruiden of rund, vers of blokjes

  •  scheut olijfolie

  • crème  fraîche

Doe de bouillon in een pan en zet hem op het vuur. Voeg courgettes , prei en aardappelen toe aan de bouillon. Snijd de ui en knoflook en bak hem even op in de olijfolie. Voeg toe aan de soep. En als laatste 2 eetlepels Provençaalse
kruiden, dat is behoorlijk wat maar het maakt de soep heerlijk. Laat de soep een minuut of 30 zachtjes koken. Pureer dan de soep tot een gladde massa. Serveer de soep met
een eetlepel crème fraîche.

Eet smakelijk , domainemalpaskookt