Rabarber

Rabarber galette

  • Aardbei-rabarber compote zelf gemaakt
  • vers quiche/ taart deeg. Een ronde lap van rond de 30 cm. bv van Tante Fanny.
  • amaretti koekjes. Moeilijk te zeggen hoeveel,dat hangt van de grootte van de koekjes af. Je moet er voor zorgen dat je voldoende hebt om een laagje kruimels op de bodem te kunnen leggen.
    1 flinke eetlepel amandelmeel

  • amandelschaafsel

  • 1 losgeklopt ei

Verwarm de oven voor. (ongeveer 180 graden, maar kijk evt. op de verpakking van je deeg) Neem een klein pannetje en laat de compote die je dus al eerder hebben gemaakt uitlekken in een vergiet of met behulp van een schuimspaan
Als je dit niet doet, heb je veel te veel vocht en wordt de bodem enorm klef. Laat even rustig uitlekken, zonder al te veel te drukken, want dan plet je de rabarber fijn en dat is zonde. Het sap gooien we uiteraard niet weg!! Dit is heerlijk over ijs of yoghurt. Verkruimel de amaretti koekjes. Niet te fijn. Meng er de amandelmeel door. Leg de plak deeg in een ronde vorm of gewoon op de bakplaat. Strooi de verkruimelde koekjes nu over de bodem. Verdeel nu voorzichtig de rabarber op de bodem. Laat de buitenste rand vrij. Klap de zijkanten naar binnen. Bestrijk de randen met losgeklopt ei. Bestrooi de taart met amandelschaafsel. Zet nu in de oven voor ongeveer een half uurtje. Af en toe even checken of het niet te hard gaat. Ik gebruik de boven- en onderwarmte, dus geen hete lucht. De laatste 10 minuten zet ik de taart heel laag in de oven, om ervoor te zorgen dat de bodem goed werd gebakken. Serveer eventueel met wat poedersuiker of half opgeklopte room.



Omgekeerde rabarbertaart

  • 8 stengels rabarber
  • 200 gr tritordeumbloem ( kruising durum en wilde gerst) of gewone bloem gebruiken.
  • 3 eieren

  • 1 theel wijnsteenbakpoeder of zakje Dr Oetker baksoda

  • 100 gr suiker

  • 3 eetl perenrood/ zoete herinneringen

  • 250 gr roomboter

  • 200 gr crème fraîche

  • 3 el lemon curd

  • snuf zout

Oven voorverwarmen 160 graden.

Stengels op maat snijden ter grote van je schaal. Vet de schaal in met 10 gr boter, snijd 50 gr boter in blokjes en verdeel over de bodem. Strooi de perenrood op de bodem en leg de stengels tegen elkaar aan in de schaal. Doe de suiker, boter en zout in een beslagkom en klop deze tot luchtige massa. klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Spatel het meel en bakpoeder door het boter/eieren massa. Schep dit op de rabarber, zet de schaal in de oven, pizzastand 160 graden in het midden voor 30 minuten. Controleer hierna met een satéprikker of het droog gaar is. Deze prikker moet er schoon uit komen. Klop de lemon curd met de crème fraîche lobbig. Stort de cake omgekeerd op een bord, laat afkoelen.

Eet lekker