Pastinaaksoep met appel van Boor Domainemalpaskookt.

Ingrediënten

  • - 3 pastinaken  
  • - 2 tenen knoflook
  • - 1 sjalotje
  • - bosje bladpeterselie
  • - 1 zure appel
  • - 100 gram parmaham
  • - rundvleesbouillon of blokjes bouillon
  • - 1,5 liter water (of iets meer als je van dunne soep houdt)
  • - 1 aardappel (die bindt de soep)
  • - 1 deciliter olijfolie
  • - peper & zout
  • - zeezout
  • - 2 takjes verse tijm
  • - likje boter

Recept Soep van Boor

Zet een pan water zachtjes op met 1,5 liter bouillon. Schil en snijd de pastinaak, de appel en de aardappel in kleine blokjes. Snipper het sjalotje en 1 teentje knoflook. Houdt een kwart van de appel achter.

Zet de oven op 180 graden, bekleed een oventray met bakpapier en leg daar de parmaham op. Zorg dat je hem helemaal uitbakt, dat varieert een beetje per oven, dus controleer zo nu en dan of hij al helemaal knisperig is.

Bak de pastinaak, de aardappel, de appel en het sjalotje en de knoflook een minuut of 5 in een likje boter in een koekenpan. Doe ze daarna in de pan met bouillon doe de tijm erbij en laat het geheel zeker een half uurtje zachtjes koken.

Onderwijl snijd je de bladpeterselie een klein beetje fijn, laat een goede staafmixer de rest doen. Doe de bladpeterselie in een plastic kommetje voeg daar de andere teen knoflook bij en de olijfolie en een flinke snuf zeezout. Draai de olie helemaal door daarmee bedoel ik dat de peterselie helemaal moet worden opgenomen door de olie.

Breek de parmaham in kleine stukjes.

Wanneer de pastinaaksoep met appel lang genoeg heeft gekookt zet je wederom onze goede vriend de staafmixer in de pan en pureren maar. Zorg dat de soep helemaal glad is, breng op smaak met peper en zout, die laatste niet te veel want de parmaham is goed zout.

Doe nu een lepel soep in een kommetje of diep bord.

Sprenkel 2 a 3 theelepeltjes peterselie olie in de soep, doe er een een theelepel appel in en 2 a 3 theelepels parmaham.

En dan rest mij nog te zeggen eet lekker.

Pastinaak 

Pastinaaksoep met knoflookbrood.

2 personen.      Ingrediënten

  • 1 ui grof gehakt
  • 2 pastinaken

  • 1 teen knoflook geraspt fijn gehakt

  • 1 rol pizzadeeg

  • 1 beker crème fraise

  • 1 groentebouillonblok

  • 150 gr amandelen

  • Verse kruidenmix peterselie en tijm

  • 150 gr geraspte jong belegen kaas.

Bereiden: 

Verwarm de oven voor 200 C hetelucht /220 C. Pel en hak de ui grof, pastinaken schillen en in stukken snijden van 2 cm. Ris de blaadjes van de tijm, Pluk de peterselieblaadjes snij de steeltjes grof. Rasp of hak de knoflook. Verhit 1 el olijfolie in een pan, bak de ui en pastinaakstukjes. Giet 600 ml water bij met het bouillonblokje. Voeg de tijmblaadjes en peterseliesteeltje toe. kook 10-15 min met de deksel afgedekt gaar en zacht. Meng de knoflook 1 el olijfolie zout, en peper, 2/3 van de gehakte peterselieblaadjes en de geraspte kaas. Rol het deeg uit op een bakplaat verdeel de kaasmengsel in de lengte over het deeg. Rol op en snijd de rol in 2-3 cm brede rolletjes. Leg de rolletjes op de bakplaat met de snijkant naar boven en vorm 2 zeshoeken. Bak 10-15 min goudbruin en gaar in de oven. Rooster in een koekenpan zonder olie de amandelen goudbruin. Neem uit de pan en hak de noten grof, meng ze met de rest van de peterselieblaadjes evt. op smaak brengen met zout en peper. Pureer de soep met een staafmixer, 1/2 van de crème fraise , verdeel over kommen en bestrooi met de amandeltopping, schep crème fraise en serveer met breekbrood.

Eet lekker  

Viskoekjes met pastinaak

Voor 12 koekjes, voor zes personen als iedereen er twee eet ;)  Ingrediënten

  • 8 pastinaken; geschild, in stukken van 4 cm (600 g)
  • 120 ml olijfolie

  • 560 g gerookte kabeljauw of schelvisfilets; zonder vel en graten, in stukjes van 4 cm

  • 20 g dille; grofgehakt

  • 20 g bieslook; grofgehakt

  • 2 tenen knoflook; fijngehakt

  • 2 citroenen; haal er met een fijne rasp 2 theelepels schil af en snijd
    de citroenen in parten om bij de viskoekjes te geven

  • 2 grote eieren; los-geklopt

  • 40 g boter

  • zout en peper

  • Bereiden

1. Verhit de oven op 190 graden.2. Wentel de pastinaak door 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met 1/4 theelepel
zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 30 minuten in
de oven to ze goudbruin en gaar zijn. Mix de pastinaken in een keukenmachine
tot een grove puree. Voeg als de puree heel droog aanvoelt een of twee
eetlepels water toe en mix ze weer tot alles is gemengd. Schep de puree in een
grote kom en zet hem opzij.3. Doe de vis in de keukenmachine (u hoeft deze niet eerst schoon te vegen) en
schakel een paar keer kort de pulseknop in - de vis moet grof gehakt zijn en
niet tot puree gedraaid. Doe de vis in de kom met de pastinaak, samen met
dille, bieslook, knoflook, citroenrasp, eieren, 1 theelepel zout en royaal
versgemalen peper. Meng alles goed en vorm er 12 koekjes van: maak ze 8 cm
doorsnee en 2-3 cm dik. Zet de koekjes nu afgedekt in de koelkast tot u ze gaat
bakken (maximaal 24 uur).4. Doe de helft van de boter en de helft van de overgebleven olijfolie in een
grotere koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg zodra de boter
begint te schuimen de helft van de koekjes in de pan en bak ze 8 minuten, keer
ze halverwege om tot ze knapperig en goudbruin zijn. Houd de koekjes warm
terwijl u in de rest van de boter en olie de tweede helft bakt en dien ze op
met een partje citroen erbij.

Eet lekker

Dit recept komt uit het boek 'Simpel' van Yotam Ottolenghi