Pompoen

Kaasfondue in pompoen

Eenvoudige kaasfondue van pompoen (2 personen)

  • 2 kleine pompoenen (makkelijk te omsluiten met twee handen) of 1 grote
  •  ca 300gr geraspte belegen kaas

  • 125 ml kookroom

  • 2 scheuten witte wijn

  • naar smaak kruiden: peper, zout en (klein beetje) tijm.

  • Voor erbij: stokbrood , kort gekookte of gestoomde broccoli , tomaatjes of wat je maar wilt.


  • Verwarm de oven voor op 170-175 graden. Snijd een klein vlakje van de onderkant van de pompoen, waar de pompoen op kan staan. Snijd vervolgens het kapje eraf, als een deksel om weer terug te plaatsen. Verwijder de pitten met een lepel. Pas op dat je de pompoen niet lek prikt! Vul de pompoen tot aan de rand met geraspte kaas. Schenk daarna de room en witte wijn erin. Plaats het dekseltje terug. Zet de pompoen in de oven voor een uur. Na een uur heb je kaasfondue uit de oven! Serveer met groenten of brood. Je kunt het vruchtvlees van de pompoen eruit lepelen met de kaas.

  • Eet lekker


Gegrilde pompoen met saffraan

  • Ingrediënten 4 personen
  • 1  pompoen ongeveer 1 kilo
  • 2el olijfolie

  • 2 takjes salie

  • zout en peper naar smaak

    Bereiden
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen door midden en schep de zaadjes er uit. Leg die apart, je kunt ze goed roosteren!
  3. Snijd de helften vervolgens in plakken van ongeveer gelijke dikte en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  4. Schenk de olijfolie er overheen en bestrooi met zout en peper. Hussel even om met je handen.
  5. Verdeel de blaadjes salie tussen de pompoenschijven en schuif de bakplaat in de oven.
  6. Rooster de pompoenschijven in 35 minuten gaar en goudbruin. Keer ze halverwege om.
  7. Serveer direct uit de oven.

Pastataart met pompoen.

4 personen

  • 250 gr verse lasagnebladeren grof gescheurd.
  • 1/2 flespompoen geschild en in dunne plakken gesneden.

  • 200 gr spinazie

  • 200 gr ricotta

  • 200 feta verkruimeld

  • 50 gr Parmezaan geraspt

  • 3 tenen knoflook geraspt

  • 2 flinke Roma tomaten grof geraspt, gooi de schil weg.

  • 2 eetl tijmblaadjes vers

  • 35 gr basilicumblad gescheurd.

  • 1/4 theel nootmuskaat

  • 1/2 theel chilivlokken

  • 3 eetl olijfolie

  • peper en zout

Alle ingrediënten mengen in een schaal met wat zout en 50 ml water. Stort alles in een taartvorm, iets aandrukken en bedekken met aluminiumfolie. Bak de taart in een oven 180 graden met stoomfunctie gering voor 45 minuten. Haal de folie eraf en bak hem af op 200 graden met stoomfunctie gering voor 15 minuten. Heb je geen stoomfunctie dan de taart op 180 graden ongeveer 1,5 uur tot de bovenkant bruin en knapperig is.

Even laten rusten 10 minuten.

Eet lekker

Recept Yotam Ottolenghi

Pittige pompoensoep met gestoomde mosselen.

Ingrediënten

  • 300 gr Pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 kleine pastinaak
  • 1 kleine rode chili
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 dl witte wijn
  • 5 dl water
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Zout

Bereiding    

  1. Start met het wassen en snijden van alle groenten.
  2. Snij de pompoen, pastinaak en ui in blokjes.
  3. Hak de rode chili fijn.
  4. Leg de mosselen op een stoomschaal. Plaats een niet-geperforeerde schaal onderaan in de stoomoven. Bak de mosselen in de stoomoven van Neff op 100°C en met 100% stoom gedurende 7 tot 8 minuten tot alle mosselen open zijn. Of kook ze in een pan een scheut water met deksel 5 tot 10 minuten, 
  5. Haal de schaal met het mosselvocht uit de oven en zet apart. Haal de mosselen uit de oven en houd ze warm.
  6. Neem een pan en doe er olijfolie in. Vervolgens fruit je alle groenten en kruiden aan zonder te kleuren. Blus met witte wijn en laat enkele minuten koken.
  7. Giet het mosselvocht, het sap van 1 sinaasappel en water bij de groenten.
  8. Kook alles tot de groenten gaar zijn.
  9. Haal de rozemarijn en salie uit het kookvocht.
  10. Mix de soep met een staafmixer super glad.
  11. Kruid de soep af met een vleugje zout.
  12. Verdeel de mosselen over vier soepborden en giet de warme soep over de mosselen.

Recept van chef Christer Elfving.

Eet lekker