Kool

Koolsteaks 

  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 3 knoflookteentjes fijn gehad of geraspt

  • 100 gram geraspte Parmezaanse

  • handvol geraspte jonge of belegen kaas

  • 4 eetlepels panko of broodkruim

  • snuf chili flakes naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • kleine of halve witte/groene kool, in 6/8 parten stronkje eraan laten.

Oven voorverwarmen 200/210 graden. Bakplaat bestrijken met wat boter. Meng de roomboter met de knoflook, Parmezaanse kaas, panko, chili flakes, zout en peper. Leg de koolparten op de bakplaat en verdeel het boter/kaasmengsel erover. Ik gooi nog extra geraspte kaas erop. Wij zijn dol op kaas. Bak ongeveer 30 minuten of tot de bovenkant krokant is en een mespunt er moeiteloos doorheen glijdt.

Ikzelf heb een oven met stoomfunctie, bij dit gerecht gebruik ik stand gering.

Lekker met een stampotje van pastinaak/knolselderij en aardappel. En of met een stukje vlees naar keuze.

Yvette van Boven

Eet lekker

Knollensoep

  • 50 gr roomboter
  • 1 ui gesnipperd

  • 4 stengels bleekselderij, klein gesneden

  • kleine of halve koolraap, geschild in kleine blokjes

  • 1 knolselderij, geschild in kleine blokjes

  • 1 liter groentebouillon.

  • snuf  chili flakes naar smaak (zelf gedroogd zie uitleg voorraad)

  • 1/2 theel. paprikapoeder

  • zout en peper naar smaak

  • 250 ml slagroom

  • 100 gram blauwe kaas ( Picon Azul en Shropshire Blue)

  • Hazelnoten geroosterd en grof gehakt.

Roomboter in een grote pan smelten, voeg ui en bleekselderij toe, 7 minuten smoren. Voeg koolraap en knolselderij toe, bak al omscheppend mee en giet de bouillon erbij. Breng alles aan de kook. Zet laag en dek de pan af en laat de soep 30 minuten sudderen. Voeg chili flakes en paprikapoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Pureer met de staafmixer tot gladde puree. Slagroom toevoegen. Warm alles goed door, verdeel over borden en bestrooi met de blauwe kaas, hazelnoten en paprikapoeder.

Hou je niet van blauwe kaas, probeer dan.

  • geraspte oude kaas
  • geitenkaas
  • gebakken spekjes
  • gerookte makreel
  • of gebakken paddenstoelen.

Van Yvette van Boven

Eet lekker

Savooiekoolrolletjes met garnaal

  • 8 savooikoolbladeren of hoeveel je zelf wil maken, dan wel de ingredi├źnten aanpassen.
  • 8/10 rauwe tijgergarnalen uit de diepvries 300 gr.

  • 2 knoflookteentjes  fijn gesneden

  • 1 cm gember geraspt

  • handvol bieslook, peterselie of koriander

  • sojasaus

  • sesamolie en Thaise curry Jonny B naar smaak toevoegen.

Ontdooi de garnalen droog deppen fijnhakken. De bladeren koken ongeveer 5 minuten, als ze gaar zijn eruit halen en leeg ze plat op een werkvlak. Droog deppen nerf verwijderen. Meng de gehakte garnalen met de knoflook, gember en verse kruiden. Ikzelf voeg daarbij nog 1 flinke eetlepel curry en scheut sesamolie. Verdeel de vulling over de bladeren, vouw de zijkanten naar binnen en rol ze op. Leg de rolletjes met de openkant naar beneden in een pan en bak ongeveer 7/10 minuten op matig vuur. Draai ze een paar keer om. Serveer met sojasaus.

Puur Pascale

Eet lekker