Bieten

Kruidenzout met rode biet
Ingrediënten voor een jampot vol
- 1 st sinaasappel, biologische
½ stokje vanille
100 g zout
100 g bietjes, rode
½ tl nootmuskaat, geraspte
6 st pimentpepers
½ tl korianderzaad
Verwarm de oven voor op 160 °C. Rasp de sinaasappelschil en schraap het vanillemerg uit de halve peul. Gebruik een keukenmachine om alle
ingrediënten er in te mixen. Verdeel het mengsel over een vel bakpapier en dek
het af met een tweede vel. Gebruik een deegroller om een dunne, egale laag uit
te rollen. Verdeel het kruidenzout in twee delen door beide vellen bakpapier
voorzichtig in tweeën te scheuren. Schuif het tweede deel op een aparte
bakplaat en schuif beiden in de oven. Zet de oven na 2 uur uit en houd de
ovendeur op een kier door er een opgerolde theedoek tussen te steken. Laat het zout zo nog een nacht door drogen en vervolgens nog twee dagen bij kamertemperatuur buiten de oven.
Mix het nog een keer in de keukenmachine, voordat je het overhevelt in een schone jampot. Het kruidenzout binnen 2 maanden gebruiken.
Neff

200 g rijstmeel
100 g boter
60 ml water
zout
400 g bieten, rode
4 takjes tijm
1 st ui, witte
1 tl suiker, bruine
olijfolie
3 el balsamicoazijn
water
150 g feta
2 st eieren
150 ml slagroom
bietenblad
oregano
Bietjestaart met feta en tijm
Meng het rijstmeel samen met de boter, het water en wat zout in een kom. Kneed er een stevig deeg van en zet het afgedekt met vershoudfolie 30 min weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C CircoTherm®. Vet een springvorm van Ø 30 cm in met boter en rol het deeg uit in een cirkel die iets groter is. Bekleed de springvorm met het deeg en bedek dat met bakpapier en een
blindbakvulling. Bak 10 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en bak weer 5 min. Schil en rasp de bieten. Haal de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn. Snipper de ui en fruit deze met de suiker in wat olie. Voeg de bietjes, balsamicoazijn en tijm toe en breng met een kopje water aan de kook. Laat de vulling al roerende aan de kook komen en draai het vuur dan laag. Snijd de feta in blokjes en kluts de eieren samen met de slagroom. Vul de
taartbodem met de bieten en de feta en giet het eimengsel erbij. Bak de
bietjestaart af in 35 min en garneer met bietenblad en oregano.
Blindbakvulling zorgt ervoor dat bodems van quiches en taarten mooi laag blijven tijdens het bakken. Gebruik rijst, gedroogde peulvruchten of zogenaamde bakknikkers en je voorkomt dat de bodem rijst.
Eet smakelijk

Bietenijs met Blue Stilton
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 st wortels
olijfolie
150 gr suiker
2-3 st bieten, gekookte
300 ml melk
300 ml slagroom
1 stokje vanille
6 st eiwitten
50 gr Blue Stilton
peper
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de wortels in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en schuif ze op het middelste niveau van de oven. Hussel er na 20 minuten een eetlepel suiker door en laat nog 10
min roosteren. Snijd de bieten intussen in blokjes. Giet de melk en de slagroom in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en doe dit erbij. Breng langzaam aan de kook, haal van het vuur en laat nog 10 min trekken. Schraap het vanillemerg uit de peul, verwijder de peul en gebruik een blender om de bietenblokjes door het mengsel
te blenden. Sla de eiwitten stijf met een garde en doe de rest van de suiker erbij. Voeg geleidelijk het bietenmengsel toe terwijl je blijft
kloppen. Zet op laag vuur en laat het mengsel al kloppende in 5 tot 10 min nog wat dikker worden.
Haal van het vuur om af te koelen en roer het mengsel nog een paar keer door voordat je het in de vriezer zet. Of gebruik een ijsmachine.
Met een granieten siersteen kun je dit dessert op een wel heel spectaculaire manier presenteren. Koel de steen in de vriezer en smeer het ijsmengsel er over uit. Laat het hard worden en schraap het er aan tafel vanaf. Verdeel het samen met de Blue Stilton over de borden, maak af met de gekarameliseerde wortels en draai er wat verse peper over.
Eet smakelijk