Andijvie

             Veel mensen vinden andijvie niet lekker. Je kan de groente beter bakken, stoven of rauw verwerken.                                        Andijvie bevat veel water door het koken word die slijmerig.

Oerapan  salade Andijvie op zijn Indisch

  • 1 kleine krop andijvie gesneden
  • handvol waterkers of veldsla

  • 100 gr taugé

  • 1/3 kokosnoot vers .

  • 2 eetl gesnipperde ui

  • 1 theel sambal terasi of oelek

  • 1/2 theel kentjoer

  • 2 eetl tamarinde (zoete asem)

  • zout

Overgiet de taugé met kokend water. Kook water en leg de andijvie daar 1 minuut in, ze moet knapperig blijven. Spoel de andijvie met koud water af.Snijd de waterkers of veldsla in stukjes. Rasp de kokosnoot. Wrijf uien, sambal , kentjoer, asem en zout door elkaar. In een vijzel of met de staafmixer. Vermeng de kruiden met de geraspte kokos. Alle groenten in een schaal en schep daarop de boemboe(kokos met kruiden). Lekker met saté en rijst. Of alleen als salade.

Wanneer je geen verse kokosnoot gebruik, dan neem je geraspte kokos. Deze samen met santen (kokos crème) mengen zodat het natter en vetter word.

Groot Indonesisch kookboek

Eet lekker

Andijvie uit de pan met vinaigrette

  • 8 takjes verse munt
  • 1 theel grove mosterd

  • 1 eetl. sherryazijn

  • 1 eidooier

  • 6 eetl olijfolie, plus extra om te bakken

  • krop andijvie in 4 of 6 in de lengte doorgesneden..

Doe de muntblaadjes, mosterd in een hoge kan, voeg sherryazijn en dooier toe. Giet de olie erbij terwijl je de staafmixer laat draaien tot de munt is fijngehakt. Voeg zout naar smaak toe. Verhit een grote pan op niet te hoog vuur , doe de olie erin. Bak ca. 5 minuten de andijvie aan beide kanten. Leg op elk bord eens stuk andijvie en giet vlak voor het opdienen de muntvinaigrette over de andijvie.

Ferran Andria elBulli

Eet lekker

Sajoer toemis van Andijvie

  • flinke krop andijvie gesneden
  • 1 ui gesnipperd

  • 1 teen knoflook gesnipperd

  • 1/2 theel sambal terasi of oelek

  • 1 theel laos

  • 1 bouillonblokje opgelost in 3 dl water

  • 1 eetl azijn of sap van 1/2 citroen.

  • 2 eetl olie

Wrijf ui, knoflook, sambal en laos fijn in een vijzel en bak ze in de olie. Voeg er als de uien geel zijn ,de andijvie aan toe. Doe dan de bouillon erbij en maak de sajoer af met azijn of citroensap. Lekker met rijst.

Groot Indonesisch kookboek Beb Vuijk

Eet lekker

Gesmoorde andijvie met Brandade.

4 personen. Hoofdgerecht.

  • 750 gr kruimige aardappelen geschild in stukken.
  • 2 kleine kroppen andijvie gehalveerd stronk eraan laten.

  • 75 gr roomboter

  • 1 el kappertjes

  • 400 gr gerookte makreel.

  • 100 ml melk

  • 2-3 el olijfolie extra vierge.

Kook de aardappelen in water 20 min. gaar. Halveer de andijviekrop laat de onderkant eraan zitten. Goed wassen. Smelt in een brede hapjespan 50 gr boter. Wentel de andijvie door de boter en leg de parten dicht tegen elkaar. Bestrooi met kappertjes en leg de deksel erop. Smoor in 8-10 min gaar. Maak de makreel schoon, verwijder vel en graad en verdeel in fijne vlokken. Verwarm de melk met boter, giet de aardappelen af. Stamp ze met de warme melk tot een smeuïge puree. Schep de makreel erdoor en breng op smaak  olijfolie, peper en zout. Schep de Brandade op borden en leg de andijvie erbij.

Brandade kan je ook maken met gezouten kabeljauw of stokvis. Deze wel eerst spoelen met water. Anders is het te zout.

Eet lekker.